gamilio menou

Οι ομορφότερες στιγμές στη ζωή είναι συνδεδεμένες χωρίς αμφιβολία με το καλό φαγητό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη δεξίωση του γάμου σας που θέλετε όλα να είναι στην εντέλεια. Δώστε έμφαση στο μενού και εντυπωσιάστε τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας χωρίς περιττά πιάτα και με προσιτές γεύσεις.

Συμβουλές για την επιλογή των σωστών πιάτων

  • Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πολύ καλά τους καλεσμένους και να τους προσφέρουμε ένα μενού που πάνω απ' όλα αγαπάμε εμείς, μας είναι γνωστό και αρέσει και σε εκείνους. Να μην ακολουθήσουμε δηλαδή μια πρόταση εντυπωσιασμού, γιατί σίγουρα θα είναι αποτυχημένη. Καλύτερο να βαδίζουμε σε πράγματα που γνωρίζουμε και τα αγαπάμε και να προσέξουμε λίγο το συνδυασμό των εδεσμάτων. Το ξεχωριστό έχει να κάνει πιο πολύ με γεύσεις οικείες και καλομαγειρεμένο φαγητό. Το να βάλεις για παράδειγμα σούσι επειδή πρόκειται για το γαμήλιο μενού, είναι έπαρση, χωρίς ουσία.
  • Σημαντικό είναι να υπάρχει μια λογική και όλα να είναι ταιριαστά μεταξύ τους. Και το φαγητό και το ποτό και το γλυκό να είναι της ίδιας λογικής. Αν δηλαδή επιλέξουμε τη μεσογειακή κουζίνα με χρώματα και αρώματα, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι και τα γλυκά.
  • Προσωπικά συμβουλεύω το γαμήλιο τραπέζι, να μην περιλαμβάνει μπουφέ, αλλά ένα σωστό μενού. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουν την εμπειρία του μπουφέ με αποτέλεσμα να παίρνουν ένα πιάτο και να τα ανακατεύουν όλα. Αυτόματα χάνονται οι γεύσεις και οι συνδυασμοί.
  • Το ιδανικό μενού για εκείνη τη βραδιά έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ζευγαριού. Έχει επίσης να κάνει και με την εποχικότητα. Αν για παράδειγμα παντρεύονται καλοκαίρι, σε ένα θαλασσινό περιβάλλον, θα είναι άτοπο ένα κατσικάκι στη γάστρα. Αν το σκηνικό είναι χειμερινό δεν ταιριάζουν οι καραβίδες και τα στρείδια.

Προτεινόμενο μενού

Ορεκτικό

Σαλατικά με σύκα και προσούτο

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

Φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα

1 σγουρό μαρούλι ή εναλλακτικά αρμύρα για πιο πικάντικη γεύση

3 - 4 ώριμα, μεγάλα σύκα, μαύρα ή άσπρα

40 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου

40 γρ. φέτες προσούτο Ευρυτανίας ή άλλο καλής ποιότητας ελληνικό αλλαντικό, όπως  λούζα  κυκλαδίτικη, νούμπουλο Κέρκυρας

10 - 12 ντοματίνια

Για τη σάλτσα

1 κουταλιά  μέλι θυμαρίσιο

4 κουταλιές  μπαλσάμικο ξίδι

2 κουταλιές  ξίδι από κόκκινο κρασί

80 ml ελαιόλαδο

1 κουταλάκι μουστάρδα, κατά προτίμηση με σπόρους

Αλάτι &  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Για τη σάλτσα: Χτυπάμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και αφήνουμε κατά μέρος.
  • Για τη σαλάτα: Πλένουμε και σκουπίζουμε  καλά τη ρόκα, το σγουρό μαρούλι και τα χονδροκόβουμε με τα χέρια μας. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα σύκα και, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς δόντια. Τέλος, κόβουμε το τυρί σε λεπτότατες φέτες σαν φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά. Βάζουμε το μαρούλι και τη ρόκα σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τα σύκα, το προσούτο, τις «φλούδες» γραβιέρας και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε απλά.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.

Κυρίως

Ψαρονέφρι γεμιστό με ξερά φρούτα

ΥΛΙΚΑ

1.200-1.500 γρ. ψαρονέφρι

1 κουταλιά βούτυρο

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

Αλάτι &  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι  γλυκό μοσχάτο κρασί

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια

½ φλιτζάνι κράνμπερις ή σταφίδες

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

Ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη

Αλάτι &  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου

1 κουταλάκι μπαχάρι σε σκόνη

½ φλιτζάνι πετιμέζι

½ φλιτζάνι κράνμπερις (ή σταφίδες)

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τη γέμιση:

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κρασί και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα κράνμπερις ή τις σταφίδες. Τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά. Κρατάμε το κρασί για τη σάλτσα. Προσθέτουμε στα ξερά φρούτα το δυόσμο, ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση κατά μέρος.
  • Για το ψαρονέφρι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια χαράζουμε  τα ψαρονέφρια κατά μήκος στη μέση, χωρίς όμως να τα κόψουμε, απλώς ανοίγουμε το καθένα σαν βιβλίο. Στη συνέχεια τα χτυπάμε καλά με τον μπάτη (το ειδικό ξύλινο σφυράκι που χτυπάμε το κρέας), μέχρι να λεπτύνουν και να πλατύνουν.  Απλώνουμε τα ψαρονέφρια σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια, τα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε επάνω τους το μίγμα της γέμισης, μοιράζοντάς το ισόποσα σε κάθε ψαρονέφρι. Στη συνέχεια τυλίγουμε το καθένα σε ρολό και τα δένουμε σφικτά με σπάγκο μαγειρικής.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.  Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ρολά από ψαρονέφρι, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μέτριο ταψί που να τα χωρά σχεδόν ακριβώς. Αφήνουμε κατά μέρος.

Για τη σάλτσα:

  • Στο τηγάνι ρίχνουμε το κρασί στο οποίο μούσκεψαμε τα ξερά φρούτα και το ζωμό κοτόπουλου. Προσθέτουμε το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πετιμέζι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα ψαρονέφρια μέσα στο ταψί. Γύρω τους σκορπίζουμε κράνμπερις ή σταφίδες και σκεπάζουμε  με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά, σκεπασμένα όπως είναι με το αλουμινόχαρτο.
  • Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρουμε αμέσως.

Από τη Ντίνα Νικολάου

Σεφ

Κύλιση στην Αρχή